Zákon o pozemních komunikacích (č. 13/1997 Sb.) - Komentář

V prodeji - ihned k dispozici
Co je Smarteca?
Zobrazit dostupnost na prodejnách

Ceny jsou včetně DPH

Ke stažení


Vydavatel

Typ publikace
komentáře

Datum vydání
3/2015

Vazba
pevná

Počet stran
528

Typ produktu
E-kniha

Formát

ISBN
978-80-7478-653-2

Publikace je nejnovějším komentářem k zákonu č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích.

Autoři v knize podávají komplexní výklad celé oblasti pozemních komunikací, věnují se vyváženě všem významným tématům, ale i méně probádaným zákoutím právní úpravy. Nevyhýbají se ani sporným a konfliktním otázkám, u nichž se vždy snaží čtenářům nabídnout všechny jim známé výkladové možnosti a jasné sdělení, kterou z nich upřednostňují.

V komentáři je shromážděna veškerá dostupná judikatura správních soudů a stanoviska veřejného ochránce práv, ale zrcadlí se v něm i zkušenosti a potřeby úřední praxe. Výklad je zasazen do historického kontextu zejména díky citacím judikátů nejvyšších soudních instancí z období první republiky.

Jak autoři trefně upozorňují, „právní úprava pozemních komunikací leží na pomezí veřejného a soukromého práva. Asi nejtěsněji se k sobě veřejné a soukromé právo přimyká při řešení problematiky komunikací účelových. Proto je právě tato kategorie pozemních komunikací nejkonfliktnější a dala již vzniknout řadě soudních sporů.“ Kniha se tak stane užitečnou pomůckou pro potřeby místní samosprávy, soudů, advokátních kanceláří atd.


Michaela Černínová
se na pozemní komunikace dlouhodobě zaměřuje jako právnička Kanceláře veřejného ochránce práv, Karel Černín je asistentem soudce Nejvyššího správního soudu a Michal Tichý se z pozice úředníka Krajského úřadu Zlínského kraje věnuje mj. správnímu trestání v dopravě.