Brněnská normativní civilistika (postavy - projekty - polemiky)

V prodeji - ihned k dispozici
Co je Smarteca?
Kde najdu soubory e-knih?
Zobrazit dostupnost na prodejnách

Ceny jsou včetně DPH

Ke stažení


Vydavatel

Typ publikace
monografie

Datum vydání
5/2020

Vazba
pevná

Počet stran
260

Typ produktu
E-kniha

Formát

ISBN
978-80-7598-709-9

Brněnská normativní škola se výrazně zapsala do povědomí naší právnické veřejnosti – originalitou, kritičností, pohnutými osudy.

Tradičně jí však bývá vytýkáno „odtržení od reality“. Autor naopak ukazuje úzký vztah normativistů k praxi – před akademickou dráhou působili v tradičních právnických profesích, vytvořili dodnes ceněné komentáře (zvl. proslulý Rouček-Sedláček) i řadu posudků ke sporným právním otázkám, podíleli se na přípravě právních předpisů a v neposlední řadě měli na propojení teorie a praxe zaměřenou také svoji výuku (včetně simulovaných soudních sporů).

Publikace je rozdělena na dvě základní části – první je zaměřena na Jaromíra Sedláčka a jeho žáky, druhá seznamuje s nejvýznamnějšími dobovými projekty (akademickými, unifikačními a socializačními) a souvisejícími polemikami (např. o reformě studia, významu přirozených zásad právních nebo vyvlastňování bez náhrady), na kterých se normativisté aktivně podíleli.

Fundovaný výklad je doplněný pečlivě sestavenými životopisnými medailony, přehledem publikační činnosti a soupisem vyučovaných předmětů.