Novinka

Psychologické a právní aspekty patchworkových rodin. Lidský element v rodinném právu

Předprodej
Připravujeme
Co je Smarteca?
Zobrazit dostupnost na prodejnách

Ceny jsou včetně DPH

Ke stažení


Vydavatel

Autor

Typ publikace
monografie

Datum vydání
10/2024

Vazba
pevná

Počet stran
308

Typ produktu
Tištěná kniha

Typ produktu
E-kniha

Formát

ISBN
978-80-7676-983-0

ISBN
978-80-7676-984-7

Monografie nabízí unikátní, multidisciplinární pohled na problematiku tzv. patchworkových rodin, tj. rodin vzniklých rozchodem původních rodičů.

Obsah monografie slouží jako praktický rozcestník, umožňující rychlou orientaci při hledaní odpovědi na konkrétní téma. Zároveň je koncipována tak, aby poskytla relevantní informace pro různé skupiny čtenářů:

Soudci či advokáti v ní najdou základní témata, která řeší s rodiči, a také prudký ponor do reality patchworkových rodin v podobě výsledků kvalitativního výzkumu. Kromě toho se mohou seznámit se zkušenostmi a názory mnoha svých kolegů. Přímo o nich je také kapitola věnující se lidskému elementu v rodinném právu, mj. vlivu vlastních rodinných zkušeností na výkon povolání.

Samotní členové patworkových rodin včetně macech, otčímů a prarodičů zde najdou solidní právní kompendium, které jim může ušetřit nejednu právní konzultaci a zamezit ztrátám finančním a vztahovým. A dozví se, jak důležitá je osobnost a zkušenosti soudce, který o nich bude rozhodovat.

Pracovnici OSPOD, školní psychologové aj. získají unikátní vhled nejen do reality, ve které žije podstatná část jejich klientů, ale i do světa dalších profesionálů, kteří s nimi pracují. Mohou zde čerpat inspiraci pro cesty, jak lépe pochopit situaci zejména těch, kteří ještě neumí sami vyjádřit, jak složité to mají – děti.

Studenti práv využijí všechny části monografie, ale ocení zejména praktické ukázky nejrůznějších stylů právní argumentace, které jim pomohou v tvorbě toho svého. Velmi užitečné pro ně mohou být také výpovědí jednotlivých členů patchworkových rodin, jako předzvěst různorodosti problémů, se kterými se pak potkají v praxi a ukázky nevyhnutelných rozdílů v pohledu osob které jsou v různé pozici v rodině.

Tvůrci vzdělávacích programů pro právní profese a zákonodárci zde najdou realistický pohled na lidský element v rozhodovacím procesu. Také jasně formulované potřeby soudců a advokátů. Získají rovněž přehled o trendech v rodinném právu včetně psychologických a etických aspektů asistované reprodukce.

CO JE NA MONOGRAFII UNIKÁTNÍ:

  • otevřeně přiznává naprostou nerozlučnost práva a psychologie při rozboru jakéhokoliv tématu v rodinném právu
  • obsahuje unikátní pohled na lidský faktor v rodinném právu nejen na straně rodin, ale i těch, kteří o nich rozhodují; poukazuje mj. na to, že soudce je také člověk
  • prezentuje výsledky kvalitativního výzkumu v podobě výpovědí samotných členů patchworkových rodin a osob, které s nimi pracují
  • poskytuje právně-psychologický pohled mj. na „šedé zóny“ v rozhodování o patchworkových rodinách, zejména: pozice „třetích rodičů“, čili macech a otčímů, pozice osob blízkých – zejména prarodičů - a otázku bydlení
  • je psaná maximálně jednoduše, srozumitelným jazykem, pochopitelným i pro čtenáře bez právního či psychologického vzdělání.