Soustava občanského práva

Skladem - expedice do 2 pracovních dnů
Zobrazit dostupnost na prodejnách

Ceny jsou včetně DPH


Vydavatel

Typ publikace
klasická právnická díla

Datum vydání
12/2019

Vazba
pevná

Počet stran
1316

Typ produktu
Tištěná kniha

ISBN
978-80-7598-563-7

Jako poslední titul v řadě Klasická právnická díla vychází opus magnum rakousko-českého univerzitního profesora Roberta Mayr-Hartinga Soustava občanského práva. Pětidílná učebnice byla z německého originálu přeložena pro potřeby pražské právnické fakulty a po dobu platnosti obecného zákoníku občanského sloužila jako základní učebnice českých studentů práv.

Komplet obsahuje reprint posledních vydání všech pěti dílů:

  • Nauky obecné (1929)
  • Práva věcná (1924)
  • Právo obligační (1928)
  • Právo rodinné (1926)
  • Právo dědické (1927)

Výklad všech částí obecného zákoníku občanského, v němž „vše je pečlivě promyšleno a vše i to nejtěžší se zdá být (v jeho podání) jednoduché, snadné, příliš samozřejmé, zatímco ruka, která vede (pero) neváhá a nepochybuje poté, co nabrala daný směr výkladu“, může i dnes sloužit jako významná inspirace pro výklad občanského zákoníku č. 89/2012 Sb.

Dílo vychází s předmluvou editorů Ondřeje Horáka a Jiřího Spáčila a s historickou studií Petry Skřejpkové o významu a působení profesora Roberta Mayr-Hartinga – „rakouského původem, německého jazykem, českého působením“ – na pražské německé právnické fakultě a v meziválečné československé politice.