Odporovatelnost v insolvenčním právu

V prodeji - ihned k dispozici
Co je Smarteca?
Kde najdu soubory e-knih?
Zobrazit dostupnost na prodejnách

Ceny jsou včetně DPH

Ke stažení


Vydavatel

Typ publikace
monografie

Datum vydání
10/2021

Počet stran
124

Typ produktu
E-kniha

Formát

ISBN
978-80-7676-097-4

Předkládaná publikace se zabývá odporovatelností (slovy zákona „neúčinností“) v insolvenčním právu.

Jedná se o jeden z klíčových institutů dané právní oblasti, bez něhož by insolvenční procesy byly značně omezené až nefunkční, neboť by chyběl nástroj umožňující zpětně postihovat jednání dlužníka na úkor uspokojení jeho věřitelů v minulosti a v průběhu řízení.

Kniha je rozčleněna na tři části:

- první je převážně popisná, přičemž je nejprve představena terminologie, jež byla pro účely sepsání zvolena, na to navazuje historický vývoj institutu a zakončuje jej představení právní úpravy (odpůrčího práva v objektivním slova smyslu) a základních zásad;

- druhá, stěžejní část, se zaměřuje na hmotněprávní povahu nástroje, přičemž hlavním zájmem je samotné odpůrčí právo v subjektivním slova smyslu, jeho povaha a teorie o ní, účel, vznik a zánik, relativita a úvaha nad postupitelností;

- třetí část obsahuje procesní souvislosti, a to problematiku odpůrčí žaloby, rozhodnutí o ní a možnosti mimosoudního řešení věci. K tomu jsou připojeny otázky střetů odpůrčích sporů a insolvenčních řízení.

 

 

Kniha vychází v nové ediční řadě Academic Papers, jejímž záměrem je poskytnout začínajícím autorům možnost publikovat své odborné práce, otevřít je tak širší skupině zájemců z odborné i laické veřejnosti a umožnit těmto autorům přispět do odborné diskuze nad zajímavými tématy. V ediční řadě Academic Papers vychází zejména absolventské práce, tituly v nakladatelství neprochází redakčním zpracováním ani jazykovou korekturou a lze je zakoupit pouze ve formátu elektronické knihy. Tituly jsou rovněž dostupné prostřednictvím právního informačního systému ASPI.